مارچوبه یکی از سبزی‌هایی است که در سرتاسر دنیا در فصل بهار برداشت می‌شود. البته زمان برداشت مارچوبه در مناطق با آب و هوایی مختلف، متفاوت است. در برخی از مناطق دنیا در بهمن ماه و دربرخی نقاط در تری ماه برداشت می‌شود؛ اما اوج برداشت آن در اکثر نقاط جهان، در ماه های فروردین و اردیبهشت‌ماه می‌باشد به طور کلی بین بهمن ماه تا اردبیهشت ماه شما می توانید شاهد برداشت مارچوبه باشید و از مارچ.به تازه استفاده کنید.

مارچوبه در ایران در قزوین ،خوی ، تبریز نواحی مختلف البرز، قصر قجر، جلفای اصفهان، اراک، کرمانشاه، جنوب ایران، و مهارلو در شیراز ، استان زنجان و روستای رباط از توابع شهرستان شهربابک  کشت می شود. همچنین در چند سال اخیر کاشت مارچوبه در دزفول بسیار رواج پیدا کرده است و دزفول یکی از قطب های کاشت مارچوبه می باشد.

امریکا ،اتحادیه اروپا و ژاپن ۳مشتری پر و پاقرص این گیاه پرخاصیت هستند که سرانه مصرف بالایی دارند.

مارچوبه چیست؟

مارچوبه گیاهی علفی بوده ودارای منابعی سرشاراز اینولین، پورین، ویتامین C، بتاکاروتن، ویتامین E، روی، منیزیم، سلنیوم، آسپاراژین، آسپاراژیناز، تیامین، ریبوفلاوین، نیاسین، پانتوتنیک اسید، پیریدوکسین، اسیدفولیک، کولین،  ویتامین ک و فولات (ویتامین ب۹) و … است.

خواص درمانی مارچوبه:

  • مراقبت از چشم
  • درمان روماتیسم مفصلی
  • حفظ سطح هوموسیستئین
  • مفید برای زنان باردار
  • غنی از راتین
  • درمان سل
  • شفابخش بیماری‌های تخریب‌کننده عصب
  • بهبود باروری
  • درمان افسردگی



ساقه‌هایی که سریعاً چوبی می‌شوند

تمام سبزیجات بر خلاف محصولات حیوانی وقتی برداشت می‌شود، نمی‌میرند و همچنان برخی از فعالیت‌های متابولیکی خود را حفظ می‌کند. این فعالیت‌ها عبارت‌اند از: دریافت اکسیژن، تجزیه نشاسته و قند، آزاد کردن دی اکسید کربن و … . البته میزان این‌گونه فعالیت‌های گیاه به فعالیت تنفسی گیاه بستگی دارد.

فعالیت تنفسی مارچوبه از سایر گیاهان بیشتر است. به همین علت زودتر از سایر گیاهان آب خود را از دست داده، سخت و چوبی می‌شود. برای جلوگیری از این فرآیند می‌توان انتهای مارچوبه را در یک پارچه مرطوب پیچید و در یخچال قرار داد. ولی با این روش حد اکثر تا ۴۸ ساعت باید گیاه را مصرف کرد.مارچوبه، یکی از منابع اصلی پروبیوتیک

مواد غذایی پروبیوتیک که بیشتر در منابع غذایی گیاهی یافت می‌شوند، در دستگاه گوارش تجزیه نمی‌شوند و غذای مورد نیاز برای باکتری‌های روده مانند بیفیدوباکتر و لاکتوباسیلوس را فراهم می‌آورند. این باکتری‌ها که از باکتری‌های پروبیوتیک می‌باشند تجزیه مواد در دستگاه گوارش را تسهیل می‌کنند و احتمال ابتلا به بسیاری از بیماری‌های روده‌ای مانند سرطان روده، بیماری‌های التهابی روده، آلرژی و… را می‌کاهند. یکی از پروبیوتیک‌های بسیار مهم اینولین می‌باشد که از پلی‌فروکتان‌ها است؛ و مارچوبه یکی از منابع اصلی اینولین می‌باشد.
 درمان بیماری‌های التهابی با مارچوبه

مواد ضدالتهابی موجود در مارچوبه عبارت‌اند از: ساپونین A، سارساساپوژنین، پروتودیوسین، دیوسژنین و فلاوونوئیدهای کورستین، روتین، کامفرول، ایزورامنتین. این مواد شیمیایی از فرآیندهای التهابی در بیماری‌های خودایمنی جلوگیری می‌کنند.

سارساساپونین موجود در مارچوبه، یکی از مواد شیمیایی بسیار موثر در بهبود بیماری ALS (اسکلروز چندگانه آمیلوتروفیک) است؛ که یک بیماری خود ایمنی مزمن می‌باشد. در این بیماری سیستم ایمنی بدن نورون‌های عصبی را به عنوان عوامل بیگانه می‌پندارد و علیه آن‌ها واکنش‌های متعدد التهابی نشان می‌دهد.

مطالعات متعددی در رابطه با اثرات ضدسرطانی مارچوبه بر سرطان کبد صورت گرفته است و نشان داده شده که سرطان کبد به وسیله مواد آنتی‌اکسیدانی فعال موجود در مارچوبه متوقف گردیده است.


مارچوبه ضد سرطان است


آنتی‌اکسیدان‌های موجود در مارچوبه عبارت‌اند از: ویتامین C، بتاکاروتن، ویتامین E، روی، منیزیم و سلنیوم.

مارچوبه همچنین سرشار از گلوتاتیون می‌باشد و به نسبت سایر سبزیجات از آنتی‌اکسیدان‌های بیشتری تشکیل یافته است. این مقادیر بالای مواد آنتی‌اکسیدانی، رادیکال‌های آزاد را از بین می‌برد و منجر به خواص ضدسرطانی می‌شود.

همچنین مواد شیمیایی فعال در مارچوبه به علت کاهش التهاب می‌توانند فعالیت متابولیکی سلول‌های سرطانی را تغییر دهند. مطالعات متعددی در رابطه با اثرات ضدسرطانی مارچوبه بر سرطان کبد صورت گرفته است و نشان داده شده که سرطان کبد به وسیله مواد آنتی‌اکسیدانی فعال موجود در مارچوبه متوقف گردیده است.
 مارچوبه، علیه بیماری‌های قلبی و دیابت

مواد آنتی‌اکسیدانی و ضدالتهابی موجود در مارچوبه، بسیاری از بیماری‌های مزمن مانند دیابت نوع ۲ و بیماری‌های قلبی را متوقف می‌کنند. مقادیر بالای ویتامین‌های گروه B در مارچوبه، مسئول اثرات ضددیابتی این گیاه می‌باشند.

ویتامین‌های گروه B که در مارچوبه به فراوانی یافت می‌شوند، عبارت‌اند از: B1 (تیامین)، B2 (ریبوفلاوین)، B3 (نیاسین)، B5 (پانتوتنیک اسید)، B6 (پیریدوکسین)، B9 (اسیدفولیک) و کولین. ویتامین‌های گروه B نقش مهم و کلیدی را در متابولیسم قندها و نشاسته ایفا می‌کنند و برای مدیریت مناسب قند خون ضروری می‌باشند.

اسیدفولیک نیز نقش کلیدی در تنظیم هوموسیستئن (که افزایش آن ریسک ابتلا به بیماری‌های قلبی عروقی را افزایش می‌دهد) دارد.

مارچوبه همچنین منبع بسیار خوبی از فیبر محلول می‌باشد و مطالعات متعدد نشان داده است که فیبر محلول ریسک ابتلا به بیماری‌های قلبی عروقی و دیابت را می‌کاهد.
بهبود لوسمی با مارچوبه

یکی دیگر از زمینه‌های تحقیق در رابطه با خواص مارچوبه، اثر آن بر بیماری لوسمی می‌باشد. لوسمی نوعی سرطان است که مغز استخوان را درگیر می‌کند و بر تولید گلبول‌های سفید خون اثر می‌گذارد. در این بیماری گلبول‌های سفید به حالت طبیعی تولید نمی‌شوند و یا به طور طبیعی فعالیت نمی‌کنند.

یکی از عملکردهای گلبول‌های سفید معیوب در بیماری لوسمی، این است که اسیدآمینه آسپاراژین را از سایر سلول‌ها و پروتئین‌های خونی جذب می‌کند. در نتیجه برای درمان این بیماری آنزیم آسپاراژیناز که تجزیه کننده آسپاراژین می‌باشد، به فرد تزریق می‌شود.

نکته قابل‌توجه این است که مارچوبه با نام لاتین آسپاراژوس، سرشار از اسیدآمینه آسپاراژین و آنزیم آسپاراژیناز است. به همین علت یکی از گزینه‌های اصلی برای درمان بیماری لوسمی و تهیه داروهای برطرف‌کننده لوسمی می‌باشد.
 بوی بد ادرار در نتیجه مصرف مارچوبه

برخی افراد بعد از مصرف مارچوبه، بوی بدی در ادرارشان ایجاد می‌شود. مواد حاصل از تجزیه مارچوبه در بدن که مرتبط با ایجاد بوی بد در ادرار می‌شوند، عبارت‌اند از: متان اتیول، کربن دی سولفید، بوترولاکتون، ترکیبات متعدد سولفوری دیگر و … بدن برخی افراد به دلیل اختلالات خفیف ژنتیکی در فرآیند تجزیه و متابولیزه کردن مواد شیمیایی موجود در مارچوبه، مواد بوداری را ایجاد می‌کند. این افراد باید با وجود اثرات فوق‌العاده این گیاه، به دلیل این اختلال ژنتیکی مارچوبه را از رژیم غذایی خود حذف نمایند.

مارچوبه ناهنجاری‌های مادرزادی را کاهش می دهد.

فولات موجود در مارچوبه باعث می‌شود تا مصرف این گیاه در زمان بارداری از ناهنجاری‌های مادرزادی بکاهد.
 مارچوبه مضر برای افراد مبتلا به نقرس و سنگ کلیه

 میزان بالای پورین در مارچوبه باعث بالا رفتن اسید اوریک خون می‌شود و در مبتلایان به نقرس مصرف آن توصیه نمی‌شود.

افزایش توان جنسی

از خواص دیگر مارچوبه می توان به افزایش توانجنسی و میل جنسی اشاره کرد.
 
مارچوبه را در رژیم غذایی چگونه قرار دهیم؟

۱٫ استفاده از مارچوبه تازه در سالاد سبزیجات
۲٫ مارچوبه پخته در پاستا، ماکارونی، لازانیا، پیتزا و…
۳٫ اضافه کردن مارچوبه به املت، کوکو سبزی، خوراک مرغ و …
۴٫ اضافه کردن به انواع سوپ‌های سفید، سوپ سبزیجات و…

حرف پایانی:

خواصی که در بالا از این گیاه شگفت انگیز گفتیم گوشه ای از خواص مارچوبه می باشد و شاید یکی از دلایلی که این گیاه را به یک گیاه گران قیمت تبدیل کرده و خیلی از افراد توانایی تهیه آنرا ندارند. قیمت مارچوبه در ایران کیلویی ۱۱۰ هزار تومان تا ۲۰۰ هزار تومان متغییر می باشد که در بسته بندی های ۱۰۰ گرمی ۲۰۰ گرمی عرضه می شود.

شاید برای شما سوال باشد که مارچوبه را از کجا بخریم و برای تهیه مارچوبه از کجا باید اقدام کنیم.

فروشگاه اینترنتی محصولات ارگانیک نیکوفام با توجه به همه گیر شدن مصرف این گیاه معجزه آسا بزودی مارچوبه را به لیست محصولات خود اضافه می کند و شما عزیزان میتوانید نسبت به خرید اینترنتی مارچوبه با قیمتی مناسب و کیفیتی بالا اقدام نمایید






دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *